top of page
  • Фото автораАндрій Кошара

Що таке амфетамін та його вплив на дитячий організм

Амфетамін – це препарат, який був синтезований у минулому столітті для того, щоб пригнічувати апетит та знімати втому, але незабаром ним почали зловживати.

Після приймання ця речовина швидко всмоктується в шлунку та кишківнику, потрапляє в кров та інші органи. Потім сильно розхитує нервову систему, стимулює майже всі відділи мозку. У людини миттєво зникає відчуття втоми, його буквально розриває внутрішня енергія. Вона може не спати та не їсти кілька діб. Як правило, підлітки починають приймати амфетамін від незнання всіх наслідків для отримання нових відчуттів.

Але дуже швидко звикають до препарату та починають відчувати на собі побічні ефекти:

  • Дуже реальний розвиток психозу, депресії, з'являється метушливість, тремтіння, настає паніка і параноя, людина стає запальною і не може зібратися

  • З'являються перепади у роботі серця та проблеми зі сном

  • При постійному вживанні препарату розвивається діарея та блювання, з'являються болі в животі, а також головні болі.

  • Можливі судоми, а при передозуванні препарату – судомні напади

Крім того, амфетамін, при постійному вживанні та неминучому звиканні, починає вимагати збільшення дози. Людський організм починає зношуватися, тому що препарат не дає енергію (як це може спочатку здатися), а забирає її. Для дитини амфетамін тим більше небезпечний, тому що дитяча нервова система ще не зміцніла, і синдром підвищеної втоми, а так само постійна сонливість і почуття голоду, неконтрольована агресія та апатія настає набагато швидше і має дуже небезпечні форми.


Якщо ж бажання відмовитися від амфетаміну все ж таки прийнято, легше вже не стає, оскільки до наявних симптомів додаються:

  • Підвищена тривожність

  • М'язові спазми

  • Пітливість і тремтіння у всьому тілі, посмикування м'язів

  • Нічні кошмари

Крім того, постійне вживання амфетаміну може створити небезпеку для майбутньої вагітності та розвитку дитини (для дівчаток) та створити проблеми з потенцією (для молодих людей). Застосування препарату під час вагітності істотно підвищує ризик патології плода та ускладнень при пологах.


Якщо ви помітили схожі ознаки, має сенс пошукати схованки у дитини – напевно, там ви знайдете підтвердження здогадів. У будь-якому разі, за найменшої підозри на наркотичну залежність, дитину потрібно терміново ізолювати від потенційної загрози та звертатися за професійною допомогою.

У нашому центрі ви будь-якої доби можете отримати всю необхідну допомогу та підтримку. Телефонуйте зараз: тел. 067 101-47-57!
0 переглядів
bottom of page