top of page
  • Фото автораАндрій Кошара

Як дізнатися, чи вживає людина наркотики

Від наркотиків страждають люди по всьому світу. Проблема може торкнутися будь-кого: юнаки чи дівчата, чоловіки чи жінки. Реабілітаційний центр для наркоманів у Києві надає професійну, дієву допомогу. Але ще до звернення важливо якнайшвидше визначити, що людина стала вживати наркотичні речовини.

Які зміни відбуваються у житті наркомана


Заборонених препаратів є безліч. Усі вони діють по-різному, і симптоми також різняться. Але майже завжди перша ознака — десоціалізація:

  • згубна пристрасть стає єдиною радістю людини, вона швидко втрачає інтерес до колишніх захоплень;

  • порушується зв'язок із близькими, родичами, друзями — виняток можуть становити люди, які також вживають наркотик;

  • від навчання, спорту, тренувань людина відмовляється, від сім'ї віддаляється, а роботу або втрачає, або зберігає виключно щоб купувати заборонену речовину.

Не маючи вільних грошей, наркомани швидко втрачають самоповагу, влазять у борги, погоджуються заробляти будь-якими, зокрема протизаконними способами. Тому реабілітація наркозалежних у Києві — це не лише лікування та порятунок від пристрасті, а й відновлення соціальної повноцінності.


Можливі зміни у характері та поведінці


Кожна особистість індивідуальна, тому не варто будь-які перепади настрою одразу списувати на «речовини». Проте стійкі зміни, які тримаються тиждень, місяць і довше, мають насторожити близьких та друзів.


Майже у всіх, хто стає наркозалежним, спостерігаються схожі симптоми:

  • немає інтересу до життя більшу частину часу;

  • у деякі моменти (після приймання наркотику) апатія різко змінюється неприродною, бурхливою активністю;

  • людина може стати легковажною, брехливою, надмірно агресивною, причому все це — без видимої причини;

  • через вживання багатьох психоактивних речовин зіниці до краю звужуються або розширюються, причому залишаються в такому стані годинами незалежно від освітлення.

Звертатися до центру лікування наркоманії у Києві однозначно варто, якщо з'явилися зовсім підозрілі ознаки: постійні сліди ін'єкцій без виразного діагнозу, шприци та джгути серед особистих речей, таблетки та рідини без маркувань в аптечці.


Нерідко наркоманів видають випадкові розмови, зокрема телефонні. Варто насторожитися, якщо в промові людини миготять слова «ломка» (наркотичний голод), «доза» (явно не в медичному сенсі), «ширнутися» (ввести наркотик шприцом), «дунути» (викурити сигарету з марихуаною), «колеса» (наркотичні пігулки). Особливо пізнаваними виявляються жаргонні назви самих наркотиків. Так, кокаїн називають "кокс" або "кокос", морфій — "марфуша" і так далі.


За наявності підозр можна запропонувати людині візит до наркологічного центру: тільки професійний нарколог здатний точно встановити діагноз. Медична та психологічна допомога наркозалежним Києва має надаватися своєчасно: чим раніше розпочати лікування, тим легше буде досягти успіху.


У нашому центрі ви будь-якої доби можете отримати всю необхідну допомогу та підтримку за адресою вул. Гонгадзе 32б та вул. Кирилівська 115/3

Анонімна консультація за телефоном 067 101-47-57

8 переглядів
bottom of page