top of page
  • Фото автораАндрій Кошара

Пам'ятка батькам дітей, які мають проблеми з наркотиками

Якщо так сталося, що ваша дитина захопилася забороненими речовинами, вам не можна втрачати жодної хвилини – потрібно починати боротьбу з проблемою. І багато в чому ваша перемога залежатиме від того, наскільки принципові ви будете у своєму відношенні та поведінці стосовно дитини. Прості правила допоможуть вам урятувати ваше чадо від небезпеки.

Не давайте дитині гроші на наркотики!

Як би дитина не мотивувала своє прохання про видачу готівки, як би не просила і не вимагала, поступатися не можна ні в якому разі. Не піддавайтесь на шантаж навіть у дрібницях – пам'ятайте, що вона спеціально може провокувати вас на конфлікт, відпрацьовуючи свої прийоми маніпуляції.

Встановіть свої правила поведінки

Вони повинні бути незаперечними, постійними та узгодженими з усіма членами сім'ї. Не робіть попусків – це дасть дитині привід шукати нові лазівки. Не забувайте, що дитині з подібною проблемою дуже допомагає виконання режиму та система домашніх обов'язків. Але не надто концентруйтеся на дитині та її проблемі – у вас має бути своє життя та особисті справи.

Намагайтеся спокійно переносити ламання свого чада

Не надто виявляйте своє хвилювання та співпереживання, не піддавайтеся паніці, вперто йдіть до мети – відновити здоровий спосіб життя. Постійно пам'ятайте, що для батьків існує небезпека співзалежності. У жодному разі не перекладайте відповідальність на себе (він же ще дитина). Ваша дитина має повністю усвідомлювати проблему та свої особисті можливості її вирішення. Не потрібно так само виправдовувати залежністю відхилення у поведінці дитини, звільняти її від її особистих, домашніх обов'язків «через проблеми з наркотиками».

Не потрібно тиснути та грати на почутті провини дитини

Дозвольте йому самому розібратися в собі, будьте поруч, дайте зрозуміти, що завжди готові прийти на допомогу, але залишаєтеся жорсткими щодо залежності. Не вимагайте пояснень, чому дитина вирішила вживати наркотики. Ви повинні розуміти, що дитина може сама не усвідомлювати цього, а ще не казати вам правду. Не провокуйте її на брехню та спритність. Як би не було складно, спробуйте довіряти дитині, не контролювати кожен її крок. І самі обов'язково говоріть дитині правду.

Не читайте дитині нескінченні нотації

Це відучить її чути вас, довіряти вашій думці. Краще відповідайте на її запитання, розповідайте абстрактні історії, а також розкажіть фактичну суху інформацію про наслідки згубних звичок. Не намагайтеся покарати дитину тим, що не можете виконати — вона може втратити повагу до ваших слів. І не підкуповуйте її — це призведе до постійного викачування вигоди з батьків.

Не ведіть з дитиною жодних розмов, коли вона перебуває під впливом наркотичної речовини — це марно!

Не шукайте правих і винних, не ставте приклад дитині себе або ще когось, краще сконцентруйтеся на плані — як розв'язувати проблему? Спробуйте дати вашому чаду можливість самому впоратися з проблемою, якщо ж у нього не вийде, вдайтеся до медичної допомоги. В нього можуть виникнути небажані відхилення в характері – поставтеся до цього з розумінням.

Якщо дитина буде впевнена у вашій безумовній підтримці, у вас все вийде!

Якщо ви помітили схожі ознаки, має сенс пошукати схованки у дитини – напевно, там ви знайдете підтвердження здогадів. У будь-якому разі, за найменшої підозри на наркотичну залежність, дитину потрібно терміново ізолювати від потенційної загрози та звертатися за професійною допомогою.

У нашому центрі ви будь-якої доби можете отримати всю необхідну допомогу та підтримку. Телефонуйте зараз: тел. 067 101-47-57!

0 переглядів
bottom of page