top of page
  • Фото автораАндрій Кошара

Все про седативні наркотики

Наркотична залежність стала «бичем» сучасного суспільства, адже зараз навіть найсильніші препарати неважко дістати, а швидке звикання та синдром скасування можуть у результаті повністю зламати життя людини. Запрошуємо дізнатися більше про особливості одного з найпоширеніших типів фармацевтичних наркотиків – седативних речовин, які привели багатьох пацієнтів до реабілітаційного центру для наркозалежних у Києві.


Насамперед важливо розуміти, що не всі наркотики є седативними та не всі седативні – наркотиками. В першу чергу йдеться про сильнодіючі препарати, які лікарі призначають хворим із серйозними психічними чи фізіологічними розладами. У такому разі препарат має лікарський ефект – знімає зайву агресію та дратівливість, допомагає боротися з порушеннями сну, позбавляє деяких видів болю. Серед найпоширеніших груп седативних препаратів:

  • опіати та алкалоїди – знеболювальні речовини;

  • бензодіазепіни – снодійні та протисудомні засоби;

  • нейролептики та барбітурати – препарати, що пригнічують діяльність нервової системи;

  • окремі антигістамінні препарати – застосовуються як снодійне, а також при деяких захворюваннях дихальної, серцево-судинної та травної систем.

Седативний ефект можуть мати й суто наркотичні речовини всіх класів – від марихуани до героїну. Однак їхня дія індивідуальна і непередбачувана, а тому особливо небезпечна.

При прийманні седативних у наркозалежних знижується тонус м'язів і розумова активність, наркоман «розслаблюється», стає пасивним, сонливим і повільним. Оскільки межі між класами наркотиків є досить умовними, може спостерігатися також галюциногенна дія. Подібне «забуття» на якийсь час позбавляє проблем і переживань, проте плата за тимчасовий ефект дуже висока.


Так, навіть одно- або дворазове приймання потужних седативних засобів, наприклад, Валіуму, створюють ризик звикання пацієнта до наркотику, який проявляється таким чином:

  • Погіршується загальне здоров'я, порушується функціонування всіх систем організму.

  • Симптоми, на боротьбу з якими був націлений препарат, посилюються за його відсутності.

  • Зниження дози препарату сприймається організмом, так само як повна відмова від нього.

  • При відмові від речовини проявляється абстинентний синдром чи, простіше кажучи, «ламання».

Якщо у людини з'являється одна або кілька з перелічених проблем, лікування наркоманії у Києві може стати його єдиним шансом на щасливе майбутнє, адже самостійно боротися із залежністю від седативних практично неможливо.

Лікування наркозалежності в Києві проводиться досвідченими лікарями різної спеціалізації, які зможуть розпізнати індивідуальні проблеми пацієнта та запропонувати найкращі способи їх вирішення. Адже крім медичної допомоги людям, які потрапили в мережі наркотиків, необхідний постійний догляд, турбота та увага, допомога кваліфікованих психологів. Пам'ятайте, що найкращий засіб реабілітації наркоманів у Києві чи інших містах – бажання людини змінити своє життя! Не бійтеся просити допомоги!

У нашому центрі ви будь-якої доби можете отримати всю необхідну допомогу та підтримку за адресою вул. Гонгадзе 32б та вул. Кирилівська 115/3
Анонімна консультація за телефоном 067 101-47-57

3 перегляди
bottom of page